Vad har vi i glasen? Ett inlägg om sociala medier och alkohol

Dom här ljuvliga glasen från Moments By Maria Montazami som finns att beställa hos Fyrklövern kommer jag snart packa upp. I de kommer vi skåla med många olika saker. Bilden är snodd från Fyrklöverns hemsida

Innan jag publicerar bilder från helgens kryssning vill jag skriva ett inlägg om sociala medier och alkohol. Jag känner att det är viktigt, att det är något som behöver sättas ord på. Anledningen är att jag kommer publicera bilder på vad många utgår från är glas med alkohol i. Det är också alkohol i många av glasen, men långt ifrån alla.

Jag försöker vara strikt med hur ofta jag publicerar bilder med vad som kan uppfattas som alkohol. Anledningen är att jag inte vill ge sken av att det är normalt att dricka så ofta. Jag själv dricker ytterst sällan alkoholhaltiga drycker, de senaste snart fyra åren med graviditeter och småbarn har för mig inneburit otaligt många skålar men i väldigt få glas har det varit något alkoholhaltigt. För mig är det självklart att det inte alltid är alkohol i glasen men för den som bara ser bilden är det det inte. Jag är inte rädd att människor ska tro att jag dricker alkohol ofta, jag är rädd att ge budskapet att det är okej att dricka mycket. Jag har sett alkoholens baksida allt för många gånger, sett otaliga sorgliga livsöden och jag vill inte vara med och normalisera alkoholen.

Jag villa påminna er som använder sociala medier att tänka på att allt ni ser är inte vad det är…..

Först och främst är det fyllda vinglaset något som läggs upp oftare en kanske ett frukostmjölkglas. Det är ju ändå så att glasen ”avsedda för alkohol” är en symbol för egentid, vila, fest, något att fira osv. Människor har helt enkelt en benägenhet att lägga upp glaset. Det kan vara så att vi publicerar nästan varenda champagneglas vi dricker, men den som följer tror att det dricks massa emellan.

Glas är otroligt tacksamma att fotografera. Man kan göra så mycket av det, ta fram kontraster, känslor mm. Korten blir helt enkelt oftast bra och då används de.

Det du ser är inte det som det egentligen är. Många dricker annat än alkohol. Jag tycker att det är jättebra. Jag har aldrig använt ”finglasen” så mycket som under mina graviditeter. Det festliga sitter faktiskt ibland mer i glaset än vad som finns i det. Använd era glas, det är så mysigt, det går att dricka de flesta drycker ur fina glas och det mesta smakar liksom lite bättre då.

Detta var bara några tankar från mig. Jag själv dricker inte ofta och sällan mycket på en gång. Jag är absolut inte emot alkohol på något sätt men jag vill uppmana andra att dricka med måtta. Som innehavare av en blogg och ett instagramkonto anser jag att jag har ett ansvar för budskapet jag förmedlar och jag vill inte att ni som följer ska tro att det lyckliga livet behöver innehålla massa alkohol. Helgens kryssning var två dygn av ren lyx, ja vi drack alkohol, de flesta av oss i alla fall, men inte mer än att kunna njuta av vänskap, glädje och allt det lyxiga omkring oss fullt ut. Jag hade verkligen inte velat skriva blogginlägget som skulle kunnat heta ”två dygn av fylla på Ålands hav” med minnseluckor, bakfylla och ångest som inslag. Att vara på en sån här lyxig kryssning på Tallink Silja Line var helt fantastiskt och jag är glad att kunna säga efteråt att jag mådde bra varenda sekund.

Var rädda om er där ute, glöm inte att njuta av det som fins här och nu och plocka fram de där snygglasen även utan alkoholhaltiga drycker. Fest är en tillställning, ett humör, inte en speciell sorts dryck.

Annonser

3 thoughts on “Vad har vi i glasen? Ett inlägg om sociala medier och alkohol

  1. Jättebra inlägg tycker jag!
    Använder ofta vinglas här hemma, och det till det mesta. Är ju så mycket trevligare att dricka ur och ser finare ut både på riktigt och på bild. Just nu är det alltid alkoholfritt i glaset 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s