Sociala medier, fasader och spel

Det är torsdag kväll och jag sitter och funderar på sociala medier. Det började egentligen med att jag lyssnade på en dokumentär om Heta linjen. För er som inte känner till den så bra så skulle man kunna beskriva det som en föregångare till dagens sociala medier.

Heta linjen startade i Stockholm genom att en grupp ungdomar upptäckte att om flera ringde ett telefonnummer som inte var i bruk gick det att prata med varandra mellan telefoniströstens meddelande om att det inte fanns någon abonnent på numret. Detta spred sig och snart ringde massor av ungdomar till olika nummer, vissa gånger pratades i stora stora grupper, ibland i små, det berodde på vilket nummer de ringde. Senare stoppades detta av televerket men istället öppnades olika nummer som blev en officiell Heta linjen innan den lades ner några år senare av olika orsaker.

Detta var innan internet men det var en första form för människor att träffas utan att känna varandra. På heta linjen fanns bara rösten och genom rösten var du anonym. Detta ledde till att de som ringde kunde våga vara ärligare än någon annan stans men även oärligare. Ska man se till den sociala funktionen och dess fördelar och nackdelar kan man dra stora paralleller till dagens sociala medier. Människor fann stor genomenskap, de delade saker de ville få ur sig men inte vågat tidigare, personer som i sitt vardagsliv kände sig misslyckade socialt fick en annan chans, vissa fick plötsligt ett socialt liv som de tidigare saknat. Med Heta linjens möjlighet till att samtala anonymt kom också nackdelarna, lögner för att utnyttja eller göra illa andra människor, övergrepp och faktiskt även ett mord. Kanske ska även här nämnas fasaderna, lögnerna eller vinklingarna som ger sken av ett perfekt liv, som faktiskt både skadar den som bygger fasaden men även de som ser det perfekta och tror att det är det man måste ha.

De sociala mediernas fasader är något som intresserar mig. Sociala medier i allmänhet är väldigt intressant. Då menar jag inte hur de fungerar rent tekniskt utan hur människor väljer att använda sig av dom och hur det påverkar människor. Att analysera människors beteende är ett stort intresse för mig. Hur människor agerar och reagerar i olika sociala sammanhang, ja egentligen allt som har med socialpsykologi att göra är väldigt spännande. Det var just gruppsykologin och socialpsykologin som fängslade mig mest under min utbildning.

Det tog inte särskilt lång tid att lista ut grunderna för hur sociala medier fungerar. Hur gör man för att få följare, läsare, tittare eller likes? Jag följde andra, såg och lärde. Ibland har det lockat att skapa en profil, ett konto, en person och köra fullt ut på att testa allt för att nå framgång inom sociala medier, inte för att få uppmärksamhet utan för att testa hur långt det skulle bära. Självklart skulle jag inte göra så, det är enligt mig inte etiskt korrekt på något sätt att bedriva sådana sociala experiment men i tanken skulle det vara lockande. Sociala mediers spelregler är oftast lätta att klura ut, i alla fall inifrån men kanske inte lika självklara utifrån.

Jag är inte en speciellt intressant person, jag tänker inte låtsas som att jag är det. Egentligen är jag ganska vanlig, men alla är vi ju ändå unika. För mig är det viktigt att visa den sidan. Jag är medveten om att på sätt och vis vinklar jag mitt liv, jag visar inte allt precis som det är. Det handlar inte om att fejka ett alltid vackert och lyckligt liv, men det är viktigt för mig att hålla på min och mina näras integritet när det gäller vissa områden. Jag vill dela med mig lagom mycket. På det sättet är jag med min Instagram och blogg inte någon som kommer göra ”karriär” i sociala medier. Däremot går det att göra en snabb ”karriär” bara du använder de rätta knepen, förstår spelreglerna och känner att det är nog viktigt. Med rätt vinkling, fasad eller spel behöver du inte ens vara speciell, det räcker med att låtsas.

Det är ibland svårt att avgöra vad som är verkligt eller inte. Oavsett hur väl vi känner varandra så vet vi aldrig allt om den andras tankar och känslor. När bilder och några rader delas är de inte hela personens liv. Det är ett utvalt ögonblick, en millimeter av något väldigt stort. Den som publicerar det väljer vilken millimeter den vill visa upp. På sociala medier tenderar det perfekta och det extrema att ha större utrymme än vad det har i livet här och nu. De där 99,5 procenten som varken är helt perfekta eller otroligt extrema har lite mindre utrymme helt enkel, det finns där även om det inte syns, vilket ibland är lätt att glömma. Att bara visa upp vissa delar av livet behöver inte handla om att en fasad, det finns många fler aspekter på det. Det kan faktiskt vara så enkelt att det är bara det man vill fokusera på själv. Sen känner väl nästan alla det där paret som har massa problem men som alltid basunerar ut sin perfekta relation och djupa kärlek på Facebook, Instagram eller någon annan stans. Den sortens agerande rör sig allra mest om att ljuga för sig själv, inte för andra.

Det finns de som har delar av livet som är perfekta. Människor i hus som alltid är välstädade eller de som alltid har hy som en barnrumpa, vackra män och kvinnor som alltid klär sig rätt, de som alltid äter lyxmat eller alltid väljer det ekologiska alternativet. Hela deras liv kanske inte är perfekt men delar av det. Det finns de som har barn som faktiskt oftast ler, som inte är en utmaning. Ja, jag vet, det där perfekta kan vara lite provocerande men vi måste respektera att människor har det så med. Det behöver inte vara en fasad. Bara för att jag har damm i hörnen, ungar som skriker och sparkas och välter upp och ner på hela omgivningen, inte alls klär mig rätt så behöver det inte vara så för alla. Och vet ni en sak, här hemma äter vi nästan alltid mat som lagad från grunden med bra råvaror, upplagda snyggt på helt okej porslin, det är vårat område att ha det rätt perfekt. Tyvärr är det allt för sällan som vi hinner äta klart, känna smaken eller njuta av maten men det är en annan sak.

Jag är aktiv på sociala medier, jag tycker att det kan vara roligt med kontakterna med andra människor men de sociala medierna är inget som gör mig till mig. Jag behöver inte dom sociala medierna för att känna att jag är någon, att bekräfta mig som person. Det jag framförallt ser som framgång för mig är när jag får kommentarer eller mail om att det är skönt att läsa om ett vanligt liv, med uppgångar och nergångar. De värmer otroligt mycket för då vet jag att mitt budskap har nått fram. Mitt mål är att visa att det är helt okej, kanske mer än okej att vara vanlig, med fel och brister. Jag vill att den som läser min blogg ska känna att den själv duger snarare än att jag som skriver duger.

Att förstå sociala medier och människors påverkan av dom är viktigt för mig i mitt yrkesutövande. Det gäller att hänga med, som vi gamlingar säger. Att medierna har en stor påverkan på ungdomen 2016 är uppenbart men den har även stor påverkan på oss vuxna. Liksom Heta linjen för många år sedan finns fördelarna och nackdelarna men med skillnaden att dag finns det med precis hela tiden. Heta linjen kunde du nå från en telefon, en telefon som fanns stationärt på vissa platser. De sociala medierna finns i mobiler, plattor, datorer hela tiden, dygnet runt om du vill det.

Spelet, fasaderna och vinklingarna är bara delar av något mycket stort, något betydelsefullt det är några av vår tids kommunikationskanaler. Det finns så många sidor av de sociala medierna som skulle kunna diskuteras och jag tror också att det är bra att göra det. Med en utveckling som går enormt snabbt och många gånger når våra unga först är det viktigt att hålla koll på vad som sker. Oavsett vad vi själva tycker om olika sociala medier så finns de där och är för många ett viktigt sätt att umgås och kommunicera. Genom kommunikationen, genom det sociala samspelet, genom att ”umgås” med andra människor blir vi på sätt och vis till. Det är därför det är så viktigt att veta vad som egentligen sker i det sociala medierna, vad som formar och varför. En del i det är att kunna granska det som visas upp kritiskt, att förstå att det finns mer än det vi får se och ibland kanske mindre. Men i slutändan är det dig själv det handlar om, det är ditt liv som spelar roll, inte vad andra visar upp. Ibland kan det också vara väldigt klokt att fråga sig själv varför du reagerar så starkt på vissa saker som delas. Vad är det hos dig som väcker sådana känslor. Jag gör det med mig själv och det är inte alltid svaren är så klädsamma.

Kanske finns det delar av den här texten som skulle kunna tyda på att jag är negativt inställd till sociala medier. Det är jag inte. Jag tycker att de kan vara fantastiska. Genom sociala medier har jag lärt känna nya eller återupptagit gamla kontakter som betyder otroligt mycket för mig. Jag kan ibland älska sociala medier, men det är livet här och nu, långt från surfplattor, mobiler och datorer som spelar den stora rollen för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s