Min bästa äppelpaj

1511092
Det gick inte riktigt som jag tänkt igår kväll… med något. Ibland är det som att börjar saker krångla så krånglar allt. Vi hade fina svenska äpplen här hemma så jag avbröt allt krångel och började på en paj. En bit in i receptet skulle jag ha ägg, jag viste att jag köpt ägg nyligen så jag räknade med att det fanns hemma. Dessvärre hade någon i familjen ätit upp dom. Jag började improvisera och sedan blev hela pajen ett ”hitta på”. Som tur var blev det den godaste äppelpaj jag ätit. Här kommer receptet!

Botten
75 gram smör
2,5 dl mjöl
0,25 dl florsocker
1 msk vatten

Nyp ihop smör, mjöl och florsocker, när det blivit jämna smulor tillsätt vatten till det går ihop till en deg, ca 1 msk. Så fort degen gått ihop ska den ställas i kylen. Knåda inte. Låt stå kallt ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en form. Nagga och grädda sedan botten i ugnen till den blivit ”torr” på ytan (ca 15 minuter). Fixa under tiden fyllningen.

Smuldeg
50 gram smör
1 msk socker
1 dl vetemjöl

Blanda ihop till smulor

Äppelfyllning
6 äpplen
1/2 tsk kanel
75 gram smör
4 msk sirap
0,75 dl socker
1 dl havregryn
1,5 msk vetemjöl

Skala och dela äpplena i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek på äppelbitarna snabbt i lite smör. Lägg på ett fat.

Smält smöret i stekpannan, tillsätt sirap, socker och havregryn. Låt koka upp och blanda i mjölet. Lägg i äppelbitarna och puttra någon minut. Häll över i pajformen. Strö över smulor och grädda i ugnen ungefär 30 minuter (till smulorna börjar få lite gyllene färg.)
1511091
Det här är en söt paj som passar allra bäst med vaniljglass.
1511093

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s