Ett år på förskola utan sjukdagar

alve
Det här inlägget är förmodligen ett sådant som kommer straffa sig att jag skrivit. Det slår kanske tillbaka men jag måste nog ändå dela med mig av mina funderingar. Idag började lilla F sitt andra år på förskolan, idag gick vi tillbaka till vardagsrutinerna med veckor som är uppdelade på vardag och helg.

Lilla F gick sitt första år på förskolan utan att behöva vara hemma en enda dag på grund av sjukdom. En gång hade jag honom hemma för att jag trodde han var på väg att bli sjuk (det var han inte), en annan gång tror jag att jag själv var så sjuk att det kändes fel att åka dit och lämna barnen och riskera att smitta andras barn. Jag är inte föräldern som lämnar på chans, skulle lilla F visa minsta tecken på sjukdom får han vara hemma. Det är helt enkelt så att lilla F klarade sitt först år utan att vara sjuk särskilt många gånger. Inte heller blev hans lillasyster sjuk av smittor lilla F tagit med hem.

En gång under detta år var lilla F ordentligt sjuk, det var vid julledigheten när han fått en smitta som en respektlös person tagit med sig till jobbet. Det är ju så att när människor är för snåla för att var hemma på grund av sjukdom eller hålla barnen hemma så blir massa människor drabbade, i detta fall hela vår familj och fler därtill. Jag vet att det finns människor som pressas att gå till jobbet trots sjukdom, men detta var inte ett sånt fall, det var bara ren snålhet som låg bakom det hela.

Hur som helst har lilla F inte varit hemma på grund av sjukdom en enda gång och man kan fråga sig hur det kommer sig. När förskolan var näst intill tömd på barn i vintras, då stod vår son där fullt frisk och sprudlande av energi. Jag hade fått höra att första året på förskola, då är barnen mer hemma än där på grund av sjukdom- Jag var såklart förvånad och väldigt tacksam över att alla dessa sjukdomar inte drabbade oss. Varför klarade sig lilla F så bra då? Jag har frågat mig det massor med gånger, kanske hade vi bara tur.

Vi är en familj som inte är överdrivna med handhygien, inte ens så duktiga som det rekommenderas att man ska vara i sjukdomstider. Vi undviker inte offentliga platser, vi åker buss och trängs på köpcenter, hänger på lekland och umgås på öppna förskolor. Att bli smittade är något som inte vore så konstigt alls, men kanske är det så att de där basiluskerna inte riktigt biter på lilla F.

Vad är det då som kunnat göra honom så frisk detta år? Jag tror att en stor del ligger i att vi var på öppna förskolan mycket hans första år. Han fick träffa på vissa sjukdomar redan då och byggt ett försvar. En annan sak som jag vill tro påverkar är att vi är mycket ute, både förmiddag oh eftermiddag. Vi får massor av frisk luft, det måste vara skrämmande för bacillerna. När vi är ute är vi väldigt noga med att klä barnen rätt, de ska inte bli blöta, de ska inte bli varmsvettiga och de ska inte bli kalla. Jag har fått för mig att smittorna inte biter lika bra på barn som inte fryser. Svetten vill vi undvika för att inte barnen ska bli blöta och riskera att kylas ned.

Alla svar till varför lilla F hållt sig frisk, det har vi inte. Jag önskar att jag hade det värdefulla receptet på hur man gör för att hålla sig själv och sina barn friska så att vi alla skulle slippa sjukdagar kommande år. Vissa saker måste det ändå gå att göra för att minska risken för sjukdom. Jag tror helt klart på att vara ute och leka mycket, att inte överdrivet försöka undvika smittor och att skratta och ha kul har hjälpt oss långt på vägen. Nu kommer snart en ny höst och vinter och kanske kommer jag få svära över att jag ens skrivit det här inlägget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s