Att bära barn på fjället

1507236
När vi var i Sälen tidigare i sommar var vi ute på några fjällvandringar tillsammans med barnen. Jag älskar luften på fjället, vyerna och känslan av frihet och det är härligt att kunna ta sig ut med barnen dit. Sonen på 2 år fick gå ibland men blev också buren på ryggen långa sträckor. Han är 94 centimeter och väger 15 kilo. Vi bar honom i en Vaude Jolly Comfort bärstol. Dottern, då på 10 månader väger ca 9 kilo och satt i en Ergobaby 360 sele.

Att bära barn är ett fantastiskt sätt att kunna uppleva skog och mark och även andra platser som besöks i vardagen. Selen använder vi ju nästan varje dag, bärstolen kommer inte fram lika ofta men den är väldigt praktisk att ha den med. Här kommer en text om våra upplevelser av bärdonen i samband med fjällvandring.

Tidigare har det mest varit jag som använt bärstolen eftersom min man har tyckt att den suttit obekvämt och belastat fel ställen. Det är så löjligt för egentligen handlar det om inställningar. Sjalar, selar och bärstolar behöver knytas/ställas in rätt för att vara sköna och ge komfort för bäraren. Bra inställningar och en god hållning är a och o. Nästan två års påpekanden om att bärstolen är obekväm slutade efter att vi ägnat tre minuter åt att ställa in stolen så den passade bättre att bäras av min man. Det där hade han kunnat fixa redan hösten 2013.
1507235

Jag gillar Vauden jättemycket och sonen gör det med, numera gör min man det med. Sonen somnade en stund, satt sedan vaken och såg sig omkring och verkade väldigt nöjd trots att vi var ute en hel förmiddag och gick. För barn som min son som inte är jätteförtjusta i närhet är en bärstol toppen och denna går att anpassa i  sina inställningar på många sätt för att passa både den som bär och blir buren, den har plats för packning och har ett medföljande regnskydd och vindskydd. Min man bar på vår 15-kilos kille samt packning i flera timmar utan att få ont eller besväras.

Jag var lite osäker på hur det skulle fungera att ha dottern i sele så pass länge men tycker att det fungerade jättebra. Nio kilo som hon väger är ändå en del men jag besvärades inte alls under vandringarna. Jag bar dottern bröst mot bröst. Hon stormtrivdes och även hon somnade ibland, var vaken sedan igen och protesterade inte det minsta trots långa promenader.

Det går att bära barnet på ryggen med denna sele. Kanske är det så det för bli nästa år, då lillan är tyngre, eftersom det upplevs mindre tungt att bära på ryggen. Selen är bekväm både för mig och dottern och under vandringarna fik jag stor användning av det inbyggda skyddet som går att sätta framför huvudet för att stoppa vind och sol. Lillan som så gott under det. Jag kunde bära en ryggsäck när jag hade selen på mig vilket är praktiskt för då går det att få med sig mycket packning om det behövs.

Jag ger både Vaude Jolly Comfort och Ergobaby 360 tummen upp för användning på fjällturen. Bra, stabila skor och ett vettigt bärdon med rätt inställningar är guld värt när fjäll och skogar ska erövras. Välkommen till friheten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s