Citrusmarmelad med morot och vanilj

Marmelad är något som jag brukar göra till jul. Att koka egen är så mycket godare än den köpta och väldigt lätt att göra. Den här varianten är vacker guldgul och smakar syrligt och sött samtidigt. En trevlig sak att ha i kylskåpet men även en bra present i juletid. Välj helst ekologiska citrusfrukter då de andra i regel är väldigt besprutade. Tvätta frukterna väl.
image

Marmelad
Skalet från 1 1/2 citroner samt saften från 1/2 citron
3 apelsiner
150 gram morot (två normalstora)
4 dl vatten
5,5 dl syltsocker
1/2 vaniljstång

Skala morötterna och dela på längden 1 eller 2 gånger beroende på hur bred moroten är. Skär tunna skivor.
Skala av det yttersta (färgade) skalet från citron och apelsin. Jag gjorde detta med en potatisskalare. Hacka skalet smått. Skär bort resten av skalet och kasta. Dela fruktköttet i små bitar.

Lägg fruktskal, frukt och morot i en kastrull, häll i vatten och låt koka 30 minuter. Tillsätt socker och vanilj (fröna tas ut ur stången men både frön och stång får koka med. Låt koka fem minuter, plocka sedan bort vaniljstången. Koka upp vatten med glasburkar i. Ta upp de varma burkarna och fyll med marmelad. Förslut och låt svalna innan de placeras i kylen.

5 tankar på “Citrusmarmelad med morot och vanilj

  1. Vilket trevligt recept med vanilj i, det måste testas. Vi har marmeladskola i vår där vi gör 4 sorters marmelad. Man kommer hem med 1/2 kilo vakuumförpackad sylt. Räcker till många afternoon tea’s. Vi använder söta glasburkar som vi pyntar lite chict. Välkommen att titta in hos oss http://www.smakockarna.se

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s